Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Társasház alaprajz

Az Egyéb Önálló Ingatlanok leggyakoribb formája a "társasház" esetében 2014. január 1-től már az alaprajzokat is be kell nyújtani az ingatlan-nyilvántartási térképbe beilleszthető módon, digitális formában a földhivatalokhoz. Eddig is volt a társasház alapító okiratnak rajzi része, de az papír alapon készült. (Ezután kell ez is, de ehhez még a digitális változatot is mellékelni kell).

Milyen esetekben van erre szükség? Nyilván ha új társasházat hoznak létre, akkor valamennyi új lakásra vonatkozóan ezt be kell nyújtani. Abban az esetben, ha csak a társasház valamelyik lakásában történik változás (Pl. átépítés), akkor ezt csak a változott lakás vonatkozásában kell benyújtani, a többi lakás esetében (most még) nem.

A távlati cél ezzel az un. "3D"-s (3 dimenziós) nyilvántartás megvalósítása, ahol az ingatlan-nyilvántartási térkép társasházi lakásokat is ábrázolja majd, sőt az emeletes építmények esetén az egymás feletti szinteket is. Persze ennek megvalósítása még igen távoli jövőben fog csak beteljesedni, de valamikor ezt is el kell kezdeni.