Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Telekfelmérés:

Telekfelmérésnek azt a földmérési munkát nevezzük, amikor a terepen (telken) lévő megadott tereptárgyak, elsősorban a meglévő telekhatár megjelölések (pl. kerítések) helyzetét felmérjük, és szükség eseten a felmérés eredményeit összevetjük az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogi állapottal.

A felmérések sok mindent tartalmazhatnak. Alapesetben általában a kerítések helyzetét mérjük be, de az igények szerint bemérhetjük az épületeket, fákat, vezetékek felszínen látható szerelvényeit, lépcsőket, vagy amit a megrendelő megad.

A felmérések készülhetnek két dimenzióban (X és Y koordinátákkal), vagy 3D-ben is, amikor a magasságokat is megadjuk. A magasságok megadása lehet kvótált pontos ( adott ponthoz magasság rendelése), vagy szintvonalas térkép is, amikor is a magasságokat egy folyamatos szintvonal-sor reprezentálja. A magasságok lehetnek relativek (valamihez viszonyítottak, Pl. csatorna fedlap, küszöb, kapulépcső, ekkor ennek magasságát 100 m-nek vesszük), vagy abszolút, amikor is a Balti tengerszint feletti magasságokat adjuk meg az országos hálózat magassági adatainak megfelelően.

A tervezési alaptérképnek, az építész tervezők igényei szerint készült felmérési térképeket nevezzük, amelyek alapján a terveiket elkészítik. Ilyen esetben a felmérési paramétereket a tervezők adják meg (tartalom, méretarány, szintvonalköz, formátum, magasságok viszonyítási alapja stb.)