Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Részarány

A részarány az adott földrészleten belüli tulajdonlási arányokat adja meg. Ha egy adott földrészletnek a fele a férjé, a másik fele a feleségé, akkor a tulajdoni részarányuk 1/2 - 1/2

Persze az élet nem ilyen egyszerű. Az öröklődések, adás-vételek tudnak bonyolult állapotokat is kreálni. Ennek ellenére a részarány mindig valamilyen tört szám. A tört nevezője azt fejezi ki, hogy a területet hány felé kell osztani ahhoz, hogy mindenkinek egész számú rész jusson a tulajdonosok közül. A számláló, pedig azt, hogy ebből az egységnyi részből kinek-kinek mennyi jut. Ha egy tulajdonosi közösség részarányainak számlálóit összeadjuk, akkor annak ki kell adni a nevező értékét, azaz a törtek értékeinek összege az egész.

Bonyolult esetekben az az eljárás, hogy a nevező megegyezik a telek területével, vagy annak többszörösével, és így adnak meg a tulajdonosoknak számláló értékeket. Ez a nevező néha már hatalmas szám is lehet. Volt már olyan tulajdonos is a praxisomban, aki egy lábbal sem tudott volna ráállni a telekrészére.