Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Rendezetlen telek

Az adott területen illetékes önkormányzatoknak általában vannak elképzelései az adott terület kialakításával kapcsolatban. Ezeket rendezési tervekben rögzítik. Budapesten a KSZT (Kerületi Szabályozási Terv) -ben kerülnek meghatározásra azok a szempontok, amelyek az adott telek kialakítására hatással lehetnek. Általában a régen kialakított területeken már ezekkel a kérdésekkel külön nem foglalkoznak, csak valamilyen építészrendészeti besorolásba teszik őket, és az arra érvényes előírások szerint lehet ott bármiféle építkezést végrehajtani.

A fejlődő területeken, ahol még valamilyen más művelés volt korábban, de a település fejlődésével párhuzamosan ott is lakóházak (vagy bármi más) kezdenek épülni, szükségessé válik a rendezés. Régen, például, hosszú keskeny kis telkeken valamiféle gyümölcsös, kert volt, de mára már oda terjedt ki a város, és ezeken a kis "nadrágszíjakon" nem lehet építkezni. A káosz elkerülése végett az önkormányzatok előírják a területrendezés mikéntjét. Mely telkeket kell összevonni, melyeket, és mi módon megosztani, hol kell utat nyitni, vagy szélesíteni, mely területeket kell a telekhez hozzátenni, vagy elvenni ahhoz, hogy ott építésre alkalmas terület alakuljon ki.

Mindaddig, míg ezeknek az előírásoknak az adott telek nem felel meg, rendezetlennek minősül, és addig nem adható ki rá építési engedély. A feladatot telekrendezési eljárás keretében a tulajdonosoknak kell elvégeztetniük.