Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Rendezési tervek

Az adott területen illetékes önkormányzatoknak általában vannak elképzelései az adott terület kialakításával kapcsolatban. Ezeket rendezési tervekben rögzítik. Budapesten a KSZT (Kerületi Szabályozási Terv)-ben kerülnek meghatározásra azok a szempontok, amelyek az adott telek kialakítására hatással lehetnek. Általában a régen kialakított területeken már ezekkel a kérdésekkel külön nem foglalkoznak, csak valamilyen építészrendészeti besorolásba teszik őket, és az arra érvényes előírások szerint lehet ott bármiféle építkezést végrehajtani. Ezeket a rendezési terveket nagyon nem szeretik módosítani, mert rengeteg macerával, és költséggel jár a hihetetlenül bürokratikus eljárás miatt.

A fejlődő területeken, ahol még valamilyen más művelés volt korábban, de a település fejlődésével párhuzamosan ott is lakóházak (vagy bármi más) kezdenek épülni, szükségessé válik a rendezés. Régen, például hosszú keskeny kis telkeken valamiféle gyümölcsös, kert volt, de mára már oda terjedt ki a város, és ezeken a kis "nadrágszíjakon" nem lehet építkezni. A káosz elkerülése végett az önkormányzatok előírják a területrendezés mikéntjét. Mely telkeket kell összevonni, melyeket, és mi módon megosztani, hol kell utat nyitni, vagy szélesíteni, mely területeket kell a telekhez hozzátenni, vagy elvenni ahhoz, hogy ott építésre alkalmas terület alakuljon ki.

Általánosan érvényes szabályok nincsenek, csak irányelvek, amelyek betartásával készülnek a rendezési tervek. A konkrét szabályokat az adott építési telekre érvényes terv tartalmazza.

Kisebb településeken előfordulhat, hogy semmilyen terv sincs, még elképzelés se arra, hogy mit akarnak. Olyankor azt lehet csinálni, amit az első fokú építészeti hatóság megenged.