Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Jogerős:

A hatóság által kiállított határozatot ha megkapja, az még csak egy értesítésnek számít arról, hogy a hatóság szerint minden (vagy valamilyen kikötéssel, feltétellel) rendben van.

A határozatot a címzettek listája szerint kiküldik minden érintettnek. Ha azok közül valaki fellebbez, akkor addig míg a fellebbezés elbírálása le nem zárul, nem válik jogerőssé a határozat. Ha senki se szólal fel ellene a megadott határidőn belül, akkor a határozat jogerőssé válik, ami formailag úgy jelenik meg, hogy a hatóság rávezeti (pecsételi) a jogerős záradékot. Többnyire csak egy pecsét aláírás, dátum.

A határozat, például a használatbavételi (lakhatási) engedély csak az után érvényes, ha ez a "jogerő" rajta van. Ezt sajnos sokan elfelejtik, és aztán csodálkoznak, ha nem megy az ügy, vagy hiánypótlás miatt hónapokat veszítenek.

A határozatnak eredetinek kell lennie, tehát fénymásolat nem jó, kivéve, ha azt az önkormányzat, közjegyző hitelesítette. Ha kérik, a határozatot vissza tudom hozni, nem baj, ha csak egy van belőle. Lemásolom, hitelesíttetem, hogy az eredetivel egyezik (kivételesen ezért még díjat sem számolnak fel a földhivatalban még egyelőre).