Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Hatósági bizonyítvány:

Ha az a helyzet áll elő, hogy például ingatlanértékesítésnél, hitelfelvételnél, öröklésnél, vagy csak úgy megnézve a tulajdonlapot, vagy térképmásolatot kiderül, hogy nincs is bejegyezve az az épület a nyilvántartásba, ami már sok éve ott áll a telkén, vagy éppen benne lakik. (Másik eset, ha lebontottak valamilyen épületet, de az ingatlan-nyilvántartásban még szerepel).

Ebből aztán bonyodalmak támadhatnak, meghiúsulhatnak a tervei (Nem tudja eladni, mert jogilag nincs mit, nem kap rá hitelt, mert nincs mire bejegyezni a jelzálogot. Az, hogy van háza ahol lakjon, az egy dolog, de ha nincs bejegyezve, akkor az a ház jogilag nem is létezik).

Ilyen esetben, ha van használatbavételi (fennmaradási) engedélye az alapján el lehet végeztetni az épület bejegyzését, ingatlanrendezői segédlettel. De mi a helyzet, ha nincs meg? Ha egyáltalán valaha volt, akkor az önkormányzatnál ki kell kerestetni, és hiteles jogerős másolatot kell róla készíttetni.

De mi a helyzet, ha sosem volt semmilyen engedélye? Ez esetben, ha az épület-építmény már 10 évnél régebben épült, az önkormányzattól "hatósági bizonyítványt" kell kérni az épület meglétéről, ami alapján aztán a bejegyzést el lehet végeztetni. Ezt csak a tulajdonos kérheti.

A hatóságok nagyon nem szeretik az ilyet kiadni, úgy hogy elég macerás dolog beszerezni. Sokszor tanukat kell hozni, hogy valóban ott áll már több mint tíz éve, vagy fényképekkel kell igazolni. (Az 5 éves kisgyerek, aki ma már 20 ott áll a ház előtt). Kijönnek fényképeznek, jegyzőkönyvet vesznek fel, határozatot hoznak stb.- a megszokott bürokrácia. De olyan is volt már, ahol 5 perc alatt kiadták és semmit se kérdeztek (főleg ha van "ismerőse"). Önkormányzat ilyen is van, meg olyan is.

A lebontott épületről már könnyebb "papírt" szerezni, de valamiért ahhoz is kérik, ki tudja miért? Van olyan épület aminek bontásához még engedélyre sincs szükség, de a földhivatalnak akkor is kell valami papír, mert előírták nekik, hogy kell lennie "papírnak" a bejegyzéshez.