Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Érvényes előírások

Sokan teszik fel a kérdést, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy a telkén építkezni lehessen, vagy például meg lehessen osztani?

Erre egy korrekt választ lehet adni, hogy azok az előírások, amelyeket az adott települési önkormányzat elsőfokú építésügyi hatósága előír. Vagy akkor osztható meg egy telek, ha engedik. Tehát a leghelyesebben úgy jár el, ha bemegy az önkormányzathoz és megkérdezi. Minden ilyen kérdésben az önkormányzat (vagy bíróság, ha pereskedik) dönt, bár telekrendezési ügyekben a határozatokat a földhivatal hozza meg formailag, de azt is az önkormányzat szakvéleménye alapján. A földhivatal érdemben nem szól ebbe bele, ő csak regisztrál.

Persze az önkormányzatokat is kötik előírások, nem egészen önkényesek a döntések, de sok csodát láttam már.

Általában elmondható, hogy ha van az adott területre érvényes rendezési terv, akkor annak az elírásai érvényesek. Ha valamely terület be van sorolva valamilyen övezetbe, akkor azok az előírások érvényesek, amelyeket megadtak az adott övezetre. Ez sokszor nagyon különböző is lehet.

Általában belterületen egy építési teleknek 1000 m2-t meghaladó méretűnek kell lennie, és ettől 10%-al lehet eltérni, de ez is "gumiszabály", mert ha a környezetben más telekméretek alakultak ki korábban, akkor kisebb is lehet. Mikor mekkora? A hatóság majd eldönti.

A telek utcai frontjának legalább 16 méternek kell lennie önálló teleknél, vagy 11-nél nagyobbnak, ha ikerházas a beépítés, kivéve ha a rendezési terv, vagy az önkormányzat másként adja meg.

Nyeles telek kialakításánál a nyél nem lehet hosszabb 50 m-nél. Mit mondjak, láttam már hosszabbat is. És volt ahol ennyit se engedtek. Nyél szélessége 3 m. Volt ahol 5-öt kértek.

Beépítési százalék. Szinte mindig előírják a mértékét, minden rendezési terv, övezeti besorolás tartalmazza ezt az értéket. Ettől függetlenül láttam 30%-os beépítettségi előírás mellett 80% engedélyezését. Vannak ugyebár még egyenlőbb állampolgárok is.

Előkert általában 5 m, oldaltávolság 3,75 m szokott lenni a telekhatár és az épület között. Vagy nem annyi.

Zártkertekben 3% szokott lenni az engedélyezett beépítés, és csak szerszámkamra, hétvégi ház, mezőgazdasági létesítmény építhető. Ennek ellenére láttam már kacsalábon forgó házat, ahol a nappali terményszárító volt, a hálószoba, meg darálóhelység, a garázs meg mezőgazdasági gép tároló.

Ennyit az érvényes előírásokról.