Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Egyéb Önálló Ingatlan

Az ingatlan-nyilvántartásban az alapegység a földrészlet (telek). Ami a földrészleten (teleken) rajta van, az része a földrészletnek (teleknek). Néhány speciális esetben azonban elválik a földrészlet és a rajta lévő építménynek a tulajdonjoga. Ezeket a földrészlettől elkülönülő tulajdoni viszonnyal rendelkező építményket nevezzük Egyéb Önálló Ingatlanoknak (továbbiakban EÖI). Minden EÖI-nak önálló tulajdoni lapja, helyrajzi száma van, és fő jellemvonása, hogy önállóan is forgalomképes.

Az EÖI-ok talán legismertebb formája a társasház, ahol a "telek" a társasházi tulajdonközösség tulajdonában van, de az egyes lakások (néha az épületek) tulajdonjoga viszont csak egy ember (vagy egy kisebb tulajdonosközösség) kizárólagos tulajdonában áll. Ha ilyen helyrajzi számot lát: Pl. 8888/0/B/18 akkor az biztosan egy társasházi lakásé. Az első szám a földrészlet helyrajzi száma, a második (0) a főlapé, a nagy betű az épületet jelzi amelyben a lakás van, az utána lévő sorszám pedig azon belül a lakás számát.

Kevésbé ismert formája az EÖI-nak az a formáció, amikor egy földrészleten (telken) áll egy (vagy több) ház, ami egy családi házas környezetben megszokott, de ennek az épületnek más a tulajdonosa, mint az alatta lévő teleknek. Lehet ez akár egy garázs is. Vagy több épület közül egy, vagy néhány, vagy egy épületnek valamely fizikailag behatárolható része is. Egy ilyen ingatlan helyrajzi száma ilyen formátumu. Pl. 8888/A/1 (a jelentés ugyanaz mint fent, csak itt a főlap az maga a földrészlet tulajdoni lapja).

Vidéki környezetben gyakori EÖI a pince, ahol a pince alagútja akár közterület, akár más telke alatt is lehet. Néha maga a pinceépület is. Egyébként ez a legrégebbi formája az EÖI-nak, minden többi ennek analógiájára jött létre. Csak érdekességként: A szocialista időkden terbe volt véve, hogy minden földterület államosítva lesz, és csak a rajta lévő épületek maradnak magán tulajdonban, és erre hozták létre az EÖI-ok intézményét, amiből aztán kifejlődött a szövetkezeti, majd a társasházi tulajdon is.