Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Épületfeltüntetési munkák díjai:

Épületfeltüntetés esetén az alábbi díjakat alkalmazzuk:

A munka tartalmazza: Az elkészült épület és a telek felmérését, a változási vázrajz, és a földhivatal által előírt munkarészek elkészítését, a digitális változási állomány és a többi digitális munkarész beadását az előírt formában papíron és CD-n. Lásd: 8/2018. (VI.29.) AM rendelet

Jelenleg két eljárás tipus van:

  1. Ha korábban már megkapták a "Használatbavételi engedélyt (több néven is lehet ez az okirat)", akkor a leadáshoz szükség van az egyik tulajdonos által kitöltött és aláírt [ingatlan-nyilvántartási kérelemre] 3 (nyomtatványt viszem), valamint az épület eredeti és jogerős használatbavételi (fennmaradási) engedélyére, vagy "hatósági bizonyítványra" az épület létéről.

  2. Az újabb rendszer szerint a ház használatbavétele engedélyezésének feltétele az épületfeltüntetési vázrajz záradékoltatása a földhivatalban, akkor másra nem lesz az első körben szükség. A záradékolt vázrajzot fel kell tölteni az OÉNY (Országos Építészeti Nyilvántartás) -ba (ha kérik szívesen feltöltöm én is). Az önkormányzat elvileg innen értesül róla. Általában csak akkor, ha az ügyfél szól nekik, hogy nézzék meg, különben várhatják, hogy foglalkozzanak vele. Ha az önkormányzat kiállítja az éppen aktuális okiratot, akkor azt elvileg megküldi a földhivatalnak, aki ez alapján bejegyzi az épületet. Azért javaslom, hogy figyeljék, mert más az elmélet és más a gyakorlat. Minden esetre az alap, hogy az eljárásnak csak akkor van vége (akkor van bejegyezve az épület) ha a földhivataltól kaptak egy egyszerűsített határozatot a bejegyzésről.

Mivel alapvetően ez is terepmunka, itt is elmondható, hogy elsősorban az határozza meg az árat, hogy hol van az adott telek, amelyen építkeztek. Egészen más a helyzet, ha sík vidéken rendezett utcahálózaton belül lévő téglalap alakú telken épült szokásos házat kell bemérni mérőszalaggal, és megint más a helyzet, ha Pl. a hegyvidéken, újonnan kialakított telkeken, ahol semmi sem úgy van geodéziai értelemben, mint ahogyan lennie kellene, kell bemérést elvégezni egy sok törésponttal jellemezhető nagy házról, vagy esetleg több épületről. Ilyen esetekben már a felmérés díjait kell alapul venni.

Általában az épületfeltüntetések nagy része átlagos körülmények között szokott történni, és itt elmondható, hogy alapáron 40-50 000 Ft-ért meg tudom oldani a teljes ügyintézést (+6600 Ft illeték).