Geotronic Bt.
gyors, pontos, rugalmas

Társasházi alaprajz készítésének díjai:

Amennyiben új társasházat akarnak bejegyeztetni, vagy egy korábbi alapító okiratban változtatni akarnak, 2014. január 1-től már szükség van az lapító okiratban bejegyzett lakásoknak az ingatlannyilvántartási-térképbe) beilleszthető módon, és a 25/2013. (IV.16.) VM rendeletnek megfelelően elkészített digitális alaprajzaira is.

Ez még egy viszonylag új dolog, igazából még most sincs konkrétan megadva, hogy pontosan mit is kellene csinálnunk. Minden esetre már jó pár ilyen munkán is túl vagyunk, több-kevesebb (szerencsére már egyre kevesebb) macerával.

Mint egy formálódóban lévő munkánál általában nehéz árat mondani, de azért van már valami sémánk erre is. Az ár két részből tevődik össze: Az ügyintézésre (alapanyagok beszerzése, vázrajz záradékoltatása) 30 000 Ft-ot számolunk. Erre jönnek még azok a díjak ami konkrétan a munka lenne. A társasház-alapító módosítása általában egyszerűbb feladat, főleg, ha nem sok a változás, az új épületeknél bonyolultabb, és több a munka, bár itt viszont gyakrabban vannak jó alapanyagok ami kedvezően befolyásolja az árakat is.

Ami a leglényegesebb kritérium, hogy milyen formában állnak rendelkezésre az alapanyagok és természetesen az, hogy mekkora az épület alapterületben, lakások száma, mérete, formája. Az alapanyag lehet papíron, vagy digitális formában, esetleg az is, hogy sehogy. A legbonyolultabb eset, ha sehogy, mert akkor fel is kell mérni, ha papíron van, akkor számítógépen meg kell szerkeszteni, ha eleve digitális formában készült, akkor pedig "csak" át kell alakítani a megfelelő formába.

Az átalakítás jelenleg abból áll, hogy az ingatlan-nyilvántartás vetületi rendszerébe (EOV) be kell transzformálni a digitális állományokat, topológiailag rendezni kell az épület kontúrvonalait, némileg átalakítani a rajzokat a jogszabályi kívánalmaknak, majd fel kell írni egy CD-re. Ha a felmért állomány és az ingatlan-nyilvántartási térképen lévő épület nem egyezik, na akkor már gomoly gondok lesznek, amit most inkább nem is részleteznék. Összegezve, ez még igen zűrös elvileg is, de idővel mindent meg lehet oldani.

De nézzük az árakat: Volt egyszer az alapár, 30 000 Ft. Erre jönnek a munkarészek elkészítési díjai. Ha van digitális állomány (Pl. AutoCAD -- DXF, DWG) akkor ez akár 0 Ft is lehet, de egy átlagos lakóépületnél általában szintenként (emeletenként) 10 000 Ft-ból meg lehet úszni. Ha papír munkarészekből kell dolgozni, akkor az árak annak függvényében változnak, hogy mennyire használható a meglévő alapanyag, milyen a lakások alaprajza. Csak szemléltető példaként említem, hogy egy 10 emeletes panelház esetében, ahol minden derékszögű, sőt szintenként majdnem egyforma, sokkal kevesebb munka elkészíteni az összes rajzot, mint egy belvárosi 5 emeletes "bérházban" egyetlen szintet megrajzolni. Az ilyen munkákra csak egyedi árat lehet mondani, ha már ismerem a helyet, és a feladatot. Ha fel is kell mérni a lakást (lakásokat) akkor fokozottabban ezek a szempontok jönnek elő mint fő ármeghatározó tényező. A felmérés lakásonként általában 5-10 000 Ft lehet.

A leggyakoribb eset, hogy módosítani kell a társasház-alapító okira rajzi munkarészeit. Ez esetben az adott lakásra vonatkozóan kell csak elkészíteni a dokumentációt. Ez többnyire az alapdíjon (30 eFt) felül 10 000 Ft-os költséget jelent, ha van alapanyag, ha nincs akkor a lakások felmérési díja is rájön ezekre a tételekre. Persze mindenütt lehetnek extrém esetek, ahol ezeket az árakat nem lehet tartani.

Ha konkrét árat szeretne akkor a legegyszerűbb, ha megadja az épület helyrajzi számát, a feladatot (mit is szeretne) és ha van valami alapanyaga (tervrajz, meglévő régi társasház-alapító rajzi melléklet) másoltát (valamilyen képformátumban, akár fénykép is jó) elküldi egy e-mailben. Ezeknek az adatoknak az ismeretében nagy valószínűséggel konkrét vállalási árat tudok adni.